4 / 19 378

Notiser

Svenska mordfall

Forum

Om

E-post: Lösenord:
Registrera ny användare!
Notiser > Åtal och FUP om islamistdådet på Drottninggatan väntas nästa veckaÅtal och FUP om islamistdådet på Drottninggatan väntas nästa veckaPublicerad 2018-01-25

Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen som mejade ned människor på Drottningsgatan i centrala Stockholm den 7 april förra året. Fem personer dog och flera skadades i dådet som är det värsta islamistiska terrordådet som hittills drabbat Sverige.

Åtalet mot Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsattacken på Drottninggatan, har skjutits upp flera gånger. Nu har åklagaren lämnat besked om att åtal väcks på tisdag nästa vecka.

Akilov, som suttit häktad sedan 11 april förra året, kommer att åtalas för terroristbrott genom mord. Totalt omfattar målet cirka 150 offer, anhöriga och andra som påverkats av dådet. Förundersökningsprotokollet, som blir offentligt vid åtalet nästa vecka, omfattar ca 9000 sidor, enligt Åklagarmyndigheten.

Rättegången kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, som rymmer 90 åhörare. Säkerhetskontrollen för att komma in i salen väntas vara rigorös – med metalldetektor och visitation av samtliga. Allmänheten kommer ha möjlighet att följa rättegången via skärmar i en åhörarsal i Stockholms tingsrätt.
Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om Terrordådet på Drottninggatan 2017