8 / 18 240

Notiser

Svenska mordfall

Forum

Om

E-post: Lösenord:
Registrera ny användare!
Notiser > "Om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar""Om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar"

Publicerad 2017-08-17

Metin Sahindal misstänks att ha mördat Mulla Sahindal utanför Falun i början av sommaren. Nu klarnar bakgrunden till dådet, som ska vara hedersrelaterat. Det är inte första gången som släkten Sahindal är inblandade i hedersrelaterade mord. År 2002 mördades Fadime Sahindal i Sveriges mest uppmärksammade hedersmord. I våras dömdes Kim Sahindal för ett mord i Bollnäs.

Av polisutredningen kring mordet vid Stensjön framkommer att familjen med den mördade Mulla Sahindal, fru och 5 barn kom till Sverige 2014. Den misstänkte mördaren Metin Sahindal är Mullas fasters son och hade kommit till Sverige tidigare med sin familj. Mullas broder Y har bott i Sverige ca 27 år. Änkan efter Mulla förklarar i polisens förhör att bakgrunden till konflikten började vid det kurdiska nyårsfirandet i Salaparken:

Det var en tillställning i Salaparken med massor med folk, det var svenskar, kurder och turkar och hela familjen gick dit. De två äldsta döttrarna träffade där två stycken skolkamrater som de skakade hand med.

En annan landsman till familjen, R, såg tydligen detta och skall ha sagt till Metins fru att Mullas dotter handhälsat med dem och att det var emot kurdiska traditioner.

R bodde då granne med änkans familj men de umgicks inte, R har sedan flyttat. Efter detta verkar det som att den handhälsningen har överdrivits, om R pratar sanning om vad han har berättat om händelsen för andra. Änkan har hört att döttrarna skulle varit ensamma och hånglat med killar som även skulle ha haft händerna innanför kläderna på döttrarna, vilket absolut inte stämmer.

Det spreds alltså helt osannolika rykten om detta. Änkans familj visste inget om detta då de senare blev hembjudna till Metin med familj.

Då de kom dit så talade Metin om att hans fru sagt att hon hört att döttrarna hånglat med killar. Det blev väldigt obehaglig stämning och Mulla blev chockad, handlingsförlamad.

Änkan protesterade och sade att det fanns ingen sanning i det och att det var förtal. Änkan sade också att de skulle komma med bevis för att det skulle ha skett. De gick då hem. Mulla var irriterad och sade att han skulle hem till brodern Y.

Sedan kom Y:s svenska fru hem till änkan och bjöd övriga familjen till Y, hon sade att de väntade. Änkan tog de tre yngsta barnen med sig och gick dit. Där fanns då Mulla, Y och dennes fru samt Metin med fru. Det var dukat med mat och drinkar.

Så fort änkan kom dit började Mullas bror Y direkt att säga fula ord till henne han kallade henne för hora och en massa andra saker som hon inte minns riktigt. Detta på grund av att hennes döttrar skulle ha hånglat med killar.

Mulla var alldeles tyst medan Y och även Metin fortsatte kränka henne med fula ord. Änkan protesterade och berättade att det var falska påståenden, hennes barn hade inte hånglat med någon.

Y och Metin krävde att änkans skulle ta dit sina döttrar och änkan ringde efter dem och de kom hem till Y.

Så fort döttrarna kom blev de behandlade på samma sätt som änkan. De kallades horor, eftersom de hånglat med killar, och blev väldigt kränkta. Den yngsta dottern blev rädd medan den äldsta protesterade och sade att det inte var sant.

Änkan förstod att detta inte skulle lösas på platsen och sade till döttrarna att nu går vi hem. Änkan sade samtidigt upp bekantskapen med Y och Metins familjer och gjorde klart för Y att hon aldrig mer skulle komma hem till honom.

Y och Metin, var som tokiga och skrek till Mulla att om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar.

Innan de gick därifrån frågade änkan hur de kunde hitta på sådana lögner och fick till svar att Metins fru har berättat detta och då är det sant. Då gick de därifrån.

När de kommit hem berättade Mulla att Y och Metin sagt att om han ville rentvätta sin heder måste han avrätta sina två äldsta döttrar, de hade också sagt att hans fru och döttrar var på väg mot fel håll och att Mulla måste fixa till det. Mulla hade fattat det som att de måste lämna Sverige. Mulla hade frågat, »vill ni att jag ska bli mördare?«

Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om Hedersmord vid Stensjön utanför Grycksbo