3 / 19 378

Notiser

Svenska mordfall

Forum

Om

E-post: Lösenord:
Registrera ny användare!
Notiser > Terrordådet på Drottninggatan 2017Hela förundersökningen om lastbilsattacken på DrottninggatanPublicerad 2018-01-31

Igår åtalades Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt för terroristbrott efter terrorattacken i centrala Stockholm i fjol.

Nu har stora delar av förundersökningsprotokollet släppts för allmänheten att ta del av. I databasen går det nu att hitta telefonanalys och redogörelser för förloppet före och under terrordådet fram till gärningsmannen greps samma kväll.

Igår blev det också klart att Rakhmat Akilov erkänner brottet och att hans motiv var sätta skräck i Sverige och att stötta den muslimska terrorsekten IS genom att mörda »otrogna« svenskar.

Ta del av förundersökningsprotokollet på sidan om Terrordådet på drottninggatan.
Permalänk    Läs i databasen om Terrordådet på Drottninggatan 2017


Åtal och FUP om islamistdådet på Drottninggatan väntas nästa veckaPublicerad 2018-01-25

Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen som mejade ned människor på Drottningsgatan i centrala Stockholm den 7 april förra året. Fem personer dog och flera skadades i dådet som är det värsta islamistiska terrordådet som hittills drabbat Sverige.

Åtalet mot Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsattacken på Drottninggatan, har skjutits upp flera gånger. Nu har åklagaren lämnat besked om att åtal väcks på tisdag nästa vecka.

Akilov, som suttit häktad sedan 11 april förra året, kommer att åtalas för terroristbrott genom mord. Totalt omfattar målet cirka 150 offer, anhöriga och andra som påverkats av dådet. Förundersökningsprotokollet, som blir offentligt vid åtalet nästa vecka, omfattar ca 9000 sidor, enligt Åklagarmyndigheten.

Rättegången kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, som rymmer 90 åhörare. Säkerhetskontrollen för att komma in i salen väntas vara rigorös – med metalldetektor och visitation av samtliga. Allmänheten kommer ha möjlighet att följa rättegången via skärmar i en åhörarsal i Stockholms tingsrätt.
Permalänk    Läs i databasen om Terrordådet på Drottninggatan 2017