4 / 19 378

Notiser

Svenska mordfall

Forum

Om

E-post: Lösenord:
Registrera ny användare!
Notiser > Sommarstugemordet i ArbogaJohanna Möller frias från åtalet om ex-mans dödPublicerad 2018-02-27

Idag kom hovrättens dom över mordhärvan i Arboga där Johanna Möller misstänktes ha lejt Mohammad Rajabi för att mörda sina föräldrar och ett år tidigare ha lejt en eller fler okända gärningsmän för att ha orsakat hennes före detta makes död.

Tingsrätten dömde Johanna Möller till livstids fängelse för mord på sin pappa och försök till mord på sin mamma, anstiftan av mord på sin före detta meke samt stämpling till mord i några fall, stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, givande av muta, urkundsförfalskning och hot mot tjänsteman till fängelse på livstid. Mohammad Rajabi, som ännu inte fyllt 21 år vid tidpunkten för dådet, dömdes till 14 års fängelse, vilket är maxstraff för hans ålder.

Under tisdagen föll hovrättens dom. Johanna Möller döms till livstids fängelse för mordet på hennes pappa och mordförsöket på hennes mamma. Däremot frikänns hon för anstiftan till mordet på den tidigare maken Aki Paasila. Hon döms, istället, för tre fall av stämpling till mord av maken. Hon frikänns också från misstankarna om grovt bedrägeri.Hovrätten fastställde tingsrättens dom gällande Mohammad Rajabi.

Hovrättens dom finns i sin helhet att ta del av här.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


Dom i målet om sommarstugemordenPublicerad 2017-08-21

Idag kl 11 föll domen i Västmanlands tingsrätt i målet om sommarstugemorden i Arboga 2015-2016.

Johanna Möller, 42 och Mohammad Rajabi, 21, döms av tingsrätten för att tillsammans mördat Johannas pappa och försökte döda hennes mamma. Dessutom döms Johanna Möller för anstiftan till mord på sin tidigare make, Aki Paasila. Hon döms också för bl.a. stämpling till mord och bedrägeri. Johanna Möller döms sammanlagt på 10 åtalspunkter.

Klockan 23.10 den 3 augusti 2016 larmades polisen till en sommarstuga söder om Arboga. Där hittades en 68-årig man avliden, tillsammans med en skadad 63-årig kvinna. Mannen hade knivhuggits till döds i sin säng och redan i ambulansen pekade hans hustru ut sin dotter, Johanna Möller, som skyldig till dådet. Utöver sommarstugemordet delgavs Johanna Möller senare också misstanke om ansiftan till mord på maken Aki Paasila.

Johanna Möller döms till livstids fängelse för brotten. Den afghanska ynglingen Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse och livstids utvisning.

Domen finns att ta del av här.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


FUP och åtal mot Johanna Möller och Mohammad Rajabie i Arboga

Publicerad 2017-05-02

I fredags åtalades Johanna Möller och Mohammad Rajabie för det uppmärksammade sommarstugemordet i Arboga 2016.

De två åtalas för att tillsammans och i samförstånd den 3 augusti vid Granliden, Hästnäs, i Arboga kommun genom knivhugg berövat Göran Möller livet och försökt mörda även Johanna Möllers mor. I andra hand yrkar åklagaren att Johanna Möller ska dömas för anstiftan till mord.

Johanna Möller åtalas även för att ett år tidigare berövat sin tidigare man, Aki Paasila, livet.

I åtalet hävdar åklagaren att den afghanske ynglingen Mohammad Rajabie, som tros vara den som knivhuggit Göran Möller till döds, i själva verket är betydligt äldre än vad han uppgett till svenska myndigheter. Åklagaren yrkar att den afghanska mannen ska utvisas på livstid från Sverige efter avtjänat straff.

Ett omfattande utredningsmaterial har inkommit till tingsrätten och förundersökningsprotokollet finns nu att ta del av i vår databas.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


Möller och Rajabie gripna på sannolika skäl misstänkta för sommarstugemordet

Publicerad 2016-08-31

Johanna Möller, 41, och Mohammad Rajabie, 18, har åter gripits av polisen misstänkta för sommarstugemordet i Arboga. Efter att de släpptes av polisen den 19 augusti har Johanna Möller rest till Thailand och hennes 18-årige pojkvän, den asylsökande Mohammad Rajabie har befunnit sig på okänd ort.

Under tiden har polisutredningen om mordet och mordförsöket på Johanna Möllers föräldrapar fortsatt. Bl.a. har polisen enligt uppgift lyckats koppla Möllers bil till brottsplatsen. Samtidigt har också en mordutredning startat kring Möllers makes drunkningstillbud förra sommaren.

När Möller och Rajabie greps vid 18.30-tiden under gårdagen skedde det i norska Trondheim, då Möller klev av ett flyg från Thailand. De båda var då anhållna i sin frånvaro och internationellt efterlysta, skriver Aftonbladet. De ska nu lämnas ut till Sverige.

– Misstankarna har stärkts mot den 41-åriga kvinnan och den 18-åriga mannen, de är nu misstänkta på sannolika skäl, säger Anders Hedström, presstalesperson i polisområde Västmanland till kvällspressen.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


Förundersökning om mord inledd om Aki Paasilas drunkning

Publicerad 2016-08-29

För ett drygt år sedan drunknade Aki Paasila, make till den 41-åriga kvinna som misstänks för sommarstugemordet i Arboga.

Efter påtryckningar från försäkringsbolaget inleds nu en förundersökning om mannens död. Fallet utreds som mord, och försök till grovt bedrägeri, rapporterar Aftonbladet.

Det var på måndagen som överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg fattade beslut att ändra polisens beslut.

– Vi har inlett förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri. Efter granskning av ärendet har vi kunnat konstatera att det finns omständigheter som talar för att brott kan ha begåtts. Vi har inte tagit ställning till om någon person är att betrakta som misstänkt för dessa brott, säger kammaråklagare Andreas Ekengren vid Utvecklingscentrum Göteborg till kvällstidningen.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


Arbogamisstänkta släppta - talar ut i Aftonbladet

Publicerad 2016-08-19

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo, som båda misstänks för mordet och mordförsöket i en sommarstuga utanför Arboga, släpptes idag i samband med att åklagarens frist för häktning löpte ut. Nu ger kvinnan en delvis annan bild av händelserna i en intervju i Aftonbladet.

Hur har det varit under de här dagarna?
– Polisen har försökt att få fram något slags bevis. Men som jag och min advokat ser på det har de lyssnat på vad som skrivs på sociala medier, säger den 41-åriga kvinnan.

Har de haft någon teknisk bevisning?
– Ja, de har mobiltelefoner som de har gått igenom, datorer...de har gått igenom bilar jag äger, min lägenhet. De har tagit hår, förstår du? För dna-test. Och så har de frågat samma frågor, om och om igen.

– Vi frågade polisen i fredags om vi fick lämna landet för att komma bort ett tag. ”Ja, det får ni”, svarade de. På tisdagen tar de oss på Arlanda. Mina barn frågade ”mamma, mamma, när går planet?”. En timme innan planet går tar de oss.

Satt ni vid gaten då?
– Ja. Så ja, jag vet inte vad man ska säga. De var tvungna att ta in någon, för att ha något att gå på. Men det finns inget att gå på.

När bokade ni den resan?
– Vi bokade i juni, vi hade hyrt ett hus i Thailand och skulle åka ner nu när vi fick det den 15:e. Vi skulle ha varit borta i två veckor.

Läs hela intervjun med den misstänkta kvinnan i Aftonbladet.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


Sommarstugemordet i Arboga: SammanfattningPublicerad 2016-08-19

Två långa förhör har hållits med den 18-årige mannen och den 41-åriga kvinnan som är misstänkta för mord och mordförsök. Under fredagen måste åklagaren begära de två misstänkta häktade. Samtidigt kommer mer och mer information fram om den misstänkta brottshärvan.

Johanna Möller

Huvudpersonen, länge i medier utpekad som 41-åringen, är dotter till paret som angreps i sommarstugan vid Hjälmaren. Hon har genom företaget Pangelius familjehemsvård AB, som registrerades 2015, bl.a. drivit asylboende för ensamkommande flyktingbarn som stängdes vid en oanmäld tillsyn från Inspektionen för vård och omsorg i januari i år. Grannar beskriver att det ofta varit stökigt i Johanna Möllers lägenhet, med mycket besök av unga män. Johanna Möller är för närvarande anhållen skäligen misstänkt för mord och mordförsök.

Mohammad Rajabie

Mohammad Rajabie är sedan tidigare utpekad som 18-åringen i medier. Ynglingen har en tid varit sambo med 41-åringen och de två planerade att gifta sig. Mohammad Rajabie kom till Sverige från Kabul i Afghanistan som asylsökande. Han misstänks på ett eller annat sätt ha använts av Johanna Möller i brottshärvan och är anhållen.

Johanna Möllers make förolyckas 2015

I december 2014 gifter sig Johanna Möller med Aki Paasila. Relationen mellan makarna ska ha varit dålig och sommaren 2015 uppges maken ha skrivit på skilsmässopapper. I samband med parets separation uppger anhöriga till Aki Paasila att han varit rädd för Johanna Möller.

Morgonen den 8 augusti 2015 anmäler Johanna Möller maken försvunnen, efter att han ska ha varit borta i 12 timmar i samband med en fisketur. Han hittades snart därpå drunknad på en meters djup i Hjälmaren nära strandkanten vid sommarstugan. Kort innan makens försvinnande ska Johanna Möller ha tecknat en livförsäkring för mannen till maxbeloppet hos försäkringsbolaget IF.

En dödsfallsutredning inleddes av polisen med anledning av makens död. Maken ska inte ha druckit några större mängde alkohol kvällen då han drunknade. Samtidigt visade obduktionsprotokollet att drunkning var dödsorsaken och det fanns inga skador på kroppen. I förhör under utredningen framgår att polisen redan i detta sammanhang varnades för 41-åringen. En anhörig ska ha varnat polisen om att Johanna Möller planerade att bränna ned familjens sommarstuga med föräldrarna i huset. Polisen avslutade dock sin utredning utan att inleda en förundersökning.

Försäkringsbolaget IF inledde dock en egen utredning med hjälp av två före detta polisutredare. Johanna Möllers berättelse om vad som hade hänt var motsägelsefull och man att kartlade därför kvinnan genom bl.a. intervjuer med släktingar, vänner och grannar. I juni 2016 stoppade IF utbetalningen av livförsäkringspremien till Johanna Möller och överlämnade en slutrapport till polisen, där man från försäkringsbolagets sida konstaterade att det finns skäl att misstänka brott i samband med makens död. Polisen inledde dock ingen förundersökning. Försäkringsbolaget har dock begärt omprövning av polisens beslut att lägga ned dödsfallsutredningen.

Sexuella övergrepp på Möllers asylboende

I mitten av juni 2016 rapporterar medier om hur åtminstone två flyktingpojkar, placerade på ett asylboende som drevs av Johanna Möller, tvingats till sex med Johanna Möller. Samlagen ska ha spelats in och föregåtts av både löften och hot.

Johanna Möller nekade först till anklagelserna och hävdade att det hela var frågan om smutskastning.

- Det finns så mycket pengar i den här branschen att man är beredd att gå över lik, sa Möller till Eskilstuna-Kuriren.

Senare erkände 41-åringen att hon haft sex med en av flyktingpojkarna, men hävdade att det inte varit fråga om tvång eller sexuellt utnyttjande. Polisen lade ner förundersökningen om sexuellt utnyttjande av barn i slutet av juni.

Vid midnatt söndagen den 10 juli misshandlades de två flyktingpojkarna som talat ut om sexövergreppen i medier. I utredningen som följde misshandeln figurerar Johanna Möllers sambo, 18-årige Mohammad Rajabie.

Mordet och mordförsöket i sommarstugan

Sent den 3 augusti får polisen larm från en sommarstuga utanför Arboga. När patrullen kommer fram hittas 68-årige Göran Möller, pappa till Johanna Möller, död och hans 63-åriga hustru, mor till Johanna, svårt knivskadad. Modern, som var den som larmade polisen, förs till sjukhus och opereras. Hon anhålls inledningsvis misstänkt för mordet, men misstankarna avskrivs efter att hon kunnat förhöras. I förhör berättar modern att hon angripits med knivhugg av en gärningsman när hon sov.

Anhöriga beskriver att relationen till dottern varit dålig och bråkig, bl.a. för att föräldrarna varit emot att Johanna Möller arbetade med flyktingar. Efter mordet och mordförsöket får Johanna Möllers mor polisskydd på sjukhuset då bedömningen görs att det finns en hotbild. Samtidigt pågår polisens utredning med fokus på Johanna Möller, som liksom 18-årige Mohammad Rajabie punktbevakas. Johanna Möller observerades under tiden efter mordet bl.a. städa sin bil.

Gripandet av Johanna Möller och Mohammad Rajabie

I tisdags, den 16 augusti, kl 12.45 greps Johanna Möller av polis på Arlanda på väg till Thailand. Mohammad Rajabie grips några kilometer därifrån, efter att ha skjutsat 41-åringen till Arlanda med bil. De båda anhålls misstänkta för mord och mordförsök i sommarstugan utanför Arboga.

Under onsdagen gjorde polisen en teknisk undersökning av Johanna Möllers lägenhet, där hon bott tillsammans med Mohammad Rajabie. Två långa förhör uppges också ha hållits med den de misstänkta efter gripandet. Enligt medieuppgifter arbetar polisen utifrån teorin att motivet till mordet varit ekonomiskt. Johanna Möllers mördade pappa uppges ha haft stora tillgångar och ska tillsammans med ett syskon till Johanna ha drivit det framgångsrika företaget Pearls for Girls.

Både Johanna Möller och Mohammad Rajabie förnekar inblandning i mordet och mordförsöket. Samtidigt får Möllers mor fortsatt bevakning på sjukhuset eftersom man inte kan utesluta fler inblandade.

Senast kl 12 på fredagen måste åklagaren lämna in en häktningsframställan mot Johanna Möller och Mohammad Rajabie till Västmanlands tingsrätt.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


Johanna Möller, 41, gripen på Arlanda för sommarstugemordetPublicerad 2016-08-16

Under eftermiddagen greps den 41-åriga kvinnan Johanna Möller för mordet på en man och mordförsöket på en kvinna utanför Arboga för två veckor sedan.

Möller greps tillsammans med en 18-årig man på Arlanda när de två under eftermiddagen var i färd med att fly från landet.

Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren har den 18-åring som nu tillsammans med 41-åringen misstänks för Arbogamordet bott hos 41-åringen den senaste tiden. Enligt tidningen ska 18-åringen också figurerat i utredningen om misshandeln av de flyktingpojkar som i medier berättat om hur 41-åringen sexuellt utnyttjat dem på det flyktingboende som 41-åringen drev.

Johanna Möller, 41, är dotter till det äldre paret som angreps i sommarstugan utanför Arboga. Hon uppges ha haft en dålig relation till föräldrarna.

Mycket tyder nu på att det är en omfattande brottshärva som är på väg att nystas upp, innefattande flera mord och mordförsök med ekonomiska motiv.

Förundersökningarna kommer nu att fortsätta i syfte att säkra bevis, enligt polisen. Polisen har sedan mordet och mordförsöket haft en särskild utredningsorganisation på ett tjugotal poliser, som har arbetat intensivt med utredningen.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


41-årig kvinna intressant spår i utredningen om sommarstugemordet

Publicerad 2016-08-16

En 41-årig kvinna är nu polisens och åklagarens huvudspår i jakten på den skyldige till mordet och mordförsöket i en sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti, uppger källor till VLT.

Den 41-åriga kvinnans make drunknade för omkring ett år sedan i Hjälmaren utanför samma sommarstuga där den 68-årige mannen hittades död och hans 63-åriga hustru svårt skadad för snart två veckor sedan. Utredningen avseende drunkningen beskrivs som omgärdad av frågetecken och beslutet att lägga ned utredningen har sedan tidigare överklagats av det försäkringsbolag som utfärdat mannens livförsäkring. 41-åringen och den drunknade maken hade ett stormigt förhållande, enligt källor till VLT. Kort efter makens död ska 41-åringen köpt en lyxbil.

Efter mordet och mordförsöket i samma sommarstuga för knappt två veckor sedan har polisen på eget initiativ väckt liv i utredningen kring drunkningsfallet, med tesen att 41-åringen även ligger bakom makens död.

41-åringen har under våren i år också varit involverad i en polisutredning där hon misstänktes ha utnyttjat flyktingspojkar sexuellt vid ett asylboende som hon tillståndslöst drev via sitt företag. Efter att utredningen mot 41-åringen lagts ned även i detta fall, misshandlades flyktingpojkarna som trätt fram och berättat om övergreppen i media.

41-åringen är enligt VLT:s källor nu alltså högintressant i ärendet om sommarstugemorden. Det är oklart om det ska vara 41-åringen själv som begått brottet, eller om hon ska ha använt sig av en torped. Enligt VLT jobbar dock polisens utredare med ett tänkbart ekonomiskt motiv även i detta ärende.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


Advokat: Mördare går lös i Arboga

Publicerad 2016-08-09

En 68-årig man hittades mördad och bredvid låg hans 63-åriga hustru skadad, när polisen larmades till ett sommarhus i Arboga den 3 augusti. Det var den 63-åriga kvinnan själv som ringde 112 sent på kvällen och bad dem komma till sommarhuset. Kvinnan fördes direkt till sjukhus där hon opererades för stickskador i bröstet och skärsår på kroppen. Hon fick även sys i munnen och vårdas fortfarande på sjukhus.

Samma kväll anhölls hon som misstänkt för mordet på sin egen make. Men efter förhör med den 63-åriga kvinnan, där hon bestämt nekade och lämnade sin berättelse om vad som hände under kvällen, så hävdes anhållandet.

Den 63-åriga kvinnan och hennes 68-åriga make beskrivs som helt vanliga, skötsamma människor som aldrig dömts för några brott. Advokat Thomas Carlstedt blev först av rätten utsedd att bli den 63-åriga kvinnans försvarare då hon var misstänkt för mord. Nu, när hon är ett brottsoffer, är han istället hennes målsägarbiträde. Vad kvinnan blev vittne till eller inte på mordnatten är ännu oklart. Men hennes situation är svår enligt advokaten.

– Nu finns ju en mördare lös som tidigare har velat åt även min klient men misslyckats med att döda henne. Det är en mycket obehaglig situation för henne, säger advokaten till Aftonbladet.

Polisen följer bland annat upp om den drabbade familjen har haft någon hotbild mot sig, om det finns någon där ute som kan tänkas vilja dem illa – eller om det handlar om en för dem helt okänd gärningsman. Polisen uppmanar de som kan tänkas veta någonting om det som hände i sommarstugan att höra av sig till polisen på 114 14.
Permalänk    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga