19 / 17 616

Notiser

Svenska mordfall

Forum

Om

E-post: Lösenord:
Registrera ny användare!
Notiser > Sida 3Dom i målet om sommarstugemorden


Publicerad 2017-08-21

Idag kl 11 föll domen i Västmanlands tingsrätt i målet om sommarstugemorden i Arboga 2015-2016.

Johanna Möller, 42 och Mohammad Rajabi, 21, döms av tingsrätten för att tillsammans mördat Johannas pappa och försökte döda hennes mamma. Dessutom döms Johanna Möller för anstiftan till mord på sin tidigare make, Aki Paasila. Hon döms också för bl.a. stämpling till mord och bedrägeri. Johanna Möller döms sammanlagt på 10 åtalspunkter.

Klockan 23.10 den 3 augusti 2016 larmades polisen till en sommarstuga söder om Arboga. Där hittades en 68-årig man avliden, tillsammans med en skadad 63-årig kvinna. Mannen hade knivhuggits till döds i sin säng och redan i ambulansen pekade hans hustru ut sin dotter, Johanna Möller, som skyldig till dådet. Utöver sommarstugemordet delgavs Johanna Möller senare också misstanke om ansiftan till mord på maken Aki Paasila.

Johanna Möller döms till livstids fängelse för brotten. Den afghanska ynglingen Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse och livstids utvisning.

Domen finns att ta del av här.
Permalänk    Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga


"Om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar"

Publicerad 2017-08-17

Metin Sahindal misstänks att ha mördat Mulla Sahindal utanför Falun i början av sommaren. Nu klarnar bakgrunden till dådet, som ska vara hedersrelaterat. Det är inte första gången som släkten Sahindal är inblandade i hedersrelaterade mord. År 2002 mördades Fadime Sahindal i Sveriges mest uppmärksammade hedersmord. I våras dömdes Kim Sahindal för ett mord i Bollnäs.

Av polisutredningen kring mordet vid Stensjön framkommer att familjen med den mördade Mulla Sahindal, fru och 5 barn kom till Sverige 2014. Den misstänkte mördaren Metin Sahindal är Mullas fasters son och hade kommit till Sverige tidigare med sin familj. Mullas broder Y har bott i Sverige ca 27 år. Änkan efter Mulla förklarar i polisens förhör att bakgrunden till konflikten började vid det kurdiska nyårsfirandet i Salaparken:

Det var en tillställning i Salaparken med massor med folk, det var svenskar, kurder och turkar och hela familjen gick dit. De två äldsta döttrarna träffade där två stycken skolkamrater som de skakade hand med.

En annan landsman till familjen, R, såg tydligen detta och skall ha sagt till Metins fru att Mullas dotter handhälsat med dem och att det var emot kurdiska traditioner.

R bodde då granne med änkans familj men de umgicks inte, R har sedan flyttat. Efter detta verkar det som att den handhälsningen har överdrivits, om R pratar sanning om vad han har berättat om händelsen för andra. Änkan har hört att döttrarna skulle varit ensamma och hånglat med killar som även skulle ha haft händerna innanför kläderna på döttrarna, vilket absolut inte stämmer.

Det spreds alltså helt osannolika rykten om detta. Änkans familj visste inget om detta då de senare blev hembjudna till Metin med familj.

Då de kom dit så talade Metin om att hans fru sagt att hon hört att döttrarna hånglat med killar. Det blev väldigt obehaglig stämning och Mulla blev chockad, handlingsförlamad.

Änkan protesterade och sade att det fanns ingen sanning i det och att det var förtal. Änkan sade också att de skulle komma med bevis för att det skulle ha skett. De gick då hem. Mulla var irriterad och sade att han skulle hem till brodern Y.

Sedan kom Y:s svenska fru hem till änkan och bjöd övriga familjen till Y, hon sade att de väntade. Änkan tog de tre yngsta barnen med sig och gick dit. Där fanns då Mulla, Y och dennes fru samt Metin med fru. Det var dukat med mat och drinkar.

Så fort änkan kom dit började Mullas bror Y direkt att säga fula ord till henne han kallade henne för hora och en massa andra saker som hon inte minns riktigt. Detta på grund av att hennes döttrar skulle ha hånglat med killar.

Mulla var alldeles tyst medan Y och även Metin fortsatte kränka henne med fula ord. Änkan protesterade och berättade att det var falska påståenden, hennes barn hade inte hånglat med någon.

Y och Metin krävde att änkans skulle ta dit sina döttrar och änkan ringde efter dem och de kom hem till Y.

Så fort döttrarna kom blev de behandlade på samma sätt som änkan. De kallades horor, eftersom de hånglat med killar, och blev väldigt kränkta. Den yngsta dottern blev rädd medan den äldsta protesterade och sade att det inte var sant.

Änkan förstod att detta inte skulle lösas på platsen och sade till döttrarna att nu går vi hem. Änkan sade samtidigt upp bekantskapen med Y och Metins familjer och gjorde klart för Y att hon aldrig mer skulle komma hem till honom.

Y och Metin, var som tokiga och skrek till Mulla att om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar.

Innan de gick därifrån frågade änkan hur de kunde hitta på sådana lögner och fick till svar att Metins fru har berättat detta och då är det sant. Då gick de därifrån.

När de kommit hem berättade Mulla att Y och Metin sagt att om han ville rentvätta sin heder måste han avrätta sina två äldsta döttrar, de hade också sagt att hans fru och döttrar var på väg mot fel håll och att Mulla måste fixa till det. Mulla hade fattat det som att de måste lämna Sverige. Mulla hade frågat, »vill ni att jag ska bli mördare?«

Permalänk    Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om Hedersmord vid Stensjön utanför Grycksbo


FUP om hedersmord vid Stensjön - offret ville inte mörda sina döttrar


Publicerad 2017-08-17

I slutet av maj hittades den 46-årige Mulla Sahindal död vid en sjö utanför Falun. På platsen kunde hans 50-årige släkting Metin Sahindal gripas och mannen åtalas nu för mord. 46-åringen hade dödats med flera hugg med en sax mot halsen.

I polisens förundersökning som blev offentlig i samband med åtalet igår tyder mycket på att mordet är hedersrelaterat.

Den mördade mannens fru berättar i förhör att han hade tagit ställning för sina döttrar i en långvarig konflikt han hade med den åtalade: 46-åringens döttrar ska ha skakat hand med pojkar. Det gillades inte av släkten och han beordrades av 50-åringen att döda döttrarna.

Den mördades fru berättar också i förhör att rykten börjat gå om att flickorna hånglat med pojkar, vilket spädde på konflikten. Hon tror också att maken blev lurad att åka med på resan till sjön utanför Falun. Han hade aldrig följt med om han visste att den åtalade 50-årige mannen skulle vara med.

50-åringen nekar till brott och menar att han blev påhoppad och kränkt av 46-åringen.

Förundersökningsprotokollet har offentliggjorts i samband med åtalet och finns att ta del av här.
Permalänk    Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om Hedersmord vid Stensjön utanför Grycksbo


Sjubarnspappa försvann för ett år sedan - 53-åring åtalas för mord

Publicerad 2017-08-09

Sjubarnspappan Hassan Al-Zein är försvunnen sedan den 22 juni i fjol. Det är fastställt att han i två omgångar blivit upplockad av en 53-årig man i hans Volvo under dagen.

Mannen hade ett avtal med 53-åringen. Han skulle betala handpenningen på 142 500 kronor vid ett bostadsköp åt sjubarnspappan – detta eftersom han stod i skuld till honom. Det aktuella datumet skulle pengaöverföringen till säljaren göras. Men 53-åringen hade inte tillräckligt med pengar, enligt polisutredningen.

Därför inledde männen dagen med att köra runt och leta efter personer som kunde ge dem kontanter. När detta inte lyckades sköt 53-åringen ihjäl sin vän – alternativt dödade honom med ett vasst vapen, enligt åklagaren.

Men åklagaren ansåg inte att bevisen räckte för att ställa 53-åringen inför rätta för mord. Därför åtalade han tidigare i våras 53-åringen för grov misshandel och människorov. Tingsrätten fällde honom bara den förstnämnda åtalspunkten – vilket gav fyra års fängelse.

Den 12 juli kom dock beviset som fick åklagaren att justera åtalet till mord. Då fick en nyutbildad likhund undersöka Volvon, och markerade i framsätet. Likaså fick polisens tekniker ännu en gång undersöka passagerarsätets klädsel – och fann tändsatspartiklar.

När hovrätten tog del av den nya bevisningen återförvisade man fallet till tingsrätten – eftersom det nu handlade om ett mordfall. Igår började rättegången mot 53-åringen i Malmö tingsrätt. Förundersökningsprotokollet och den nya bevisningen finns att ta del av i databasen.
Permalänk    Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om Hassan Al-Zein försvunnen från Malmö


Ali våldtog 13-årig flicka - hedersmördades av nya pojkvännen Ali som ville ha oskuld


Publicerad 2017-08-08

Den 9 februari i år hittades Ali J, 16, skadad vid en cykelväg i stadsdelen Sätra i Gävle. Pojken var på väg till skolan när han blev knivhuggen så illa att han avled.

Samma kväll gick en då 17-årig pojke, Ali K, som var anhållen i sin frånvaro in till polisen i Gävle och lämnade över sig själv. Några dagar senare häktades han och erkände senare att han knivhuggit Ali J.

Under utredningen framkom i vittnesförhör vad som hade varit upprinnelsen till mordet: För ett par år sedan hade Ali J. våldtagit en då 13-årig flicka i sin bostad, medan hans kusin hållit vakt utanför rummet. Ali J. hade tillsammans med sina kompisar sedan spridit rykten om flickan på skolan och bland ungdomar i Gävle.

Så småningom hade flickan inlett ett förhållande med Ali K, som blev besvärad av de rykten om flickan som Ali J. legat bakom. I vittnesförhör berättar människor i Ali K:s närhet att han var muslim och att det var viktigt för honom och hans familj att hans eventuella flickvän skulle vara oskuld. Det ska ha varit orsaken till att Ali K, som nu hunnit fylla 18 år, i februari knivhögg Ali J. till döds.

Idag kom domen mot Ali K. i Gävle Tingsrätt. 18-åringen döms till sluten ungdomsvård i tre år och två månader. Ali K, som saknar svenskt medborgarskap, slipper dock utvisning. Han ska dock betala skadestånd om totalt 130 000 kr till Ali J:s anhöriga. Domen finns i sin helhet att ta del av här.
Permalänk    Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om 16-åring mördad intill cykelväg i Gävle


FUP om rånmord i Svenljunga - Rune göts in i cement och hittades efter två år


Publicerad 2017-08-07

Det började med att den äldre Rune Linder-Lood försvann från sitt torp utanför Svenljunga. Under våren 2015 letade både polis och Missing people efter mannen utan att hitta honom.

Ett år senare, sommaren 2016, skulle mannens torp städas ut. Men en soptunna på gården var märkligt tung. När den vältes med hjälp av grävskopa uppdagas något makabert. Ur tunnan föll en kropp täckt av cement. När kroppen senare undersöktes bekräftas enligt åklagaren att den äldre mannen mördats.

I november förra året greps en man i 50-årsåldern i sin bostad i Göteborg. Den misstänkte mannen ska ha kommit i kontakt med den mördade mannen i sitt jobb inom hemtjänsten i en annan västsvensk kommun. Åklagaren misstänker att han kan ha begått mordet på grund av ekonomiska motiv. Mannen förnekade brott och släpptes bara några dagar senare på fri fot. Men misstankarna mot mannen fanns kvar.

Några månader passerade och i början på 2017 begärde åklagaren mannen häktad då hon ansåg att misstankarna mot mannen stärkts. Sedan dess har mannen suttit frihetsberövad.

Enligt åklagarens uppgifter ska han varit saknad från sin hustru under dagarna då mordet ska ha begåtts. När han kom tillbaka ska paret börjat konsumera frisk, bl.a. genom en utlandsresa.

Nu har åtal väckts mot mannen och rättegång väntar. Bland åklagarens bevisning finns bland annat material från hemliga avlyssningar där den åtalade mannen.

"Han dog, jag tog livet av han. Ursäkta mig", hörs mannen på säga till sin fru på inspelningarna. Enligt åklagare Maria Thorell menar väger inspelningarna tungt i bevisningen, särskilt när hon väger samman det med övriga omständigheter.

– Det är väldigt tydligt när man tittar på helheten att det har hänt någonting. Dels är han saknad av hustrun under valborgshelgen. Sen kommer han hem den fjärde maj. Efter det börjar de konsumera för väldigt mycket pengar. De köper en TV. Hon tar körlektioner och åker till Paris. Han går till tandläkaren och lagar sina tänder för 25 000 kronor. Allt detta betalar de kontant, säger åklagaren till Göteborgs-Posten.

Utöver mannen åtalas även hans hustru, även hon i 50-årsåldern, misstänkt för häleri och penningtvättsbrott efter att ha hanterat pengarna som togs från mannen. Mannen åtalas även för barnpornografibrott då han ska innehaft 30 barnpornografiska bilder.

Förundersökningsprotokollet finns att ta del av här.
Permalänk    Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om Rune Linder-Lood rånmördad och ingjuten i cement


Man anhållen misstänkt för kvinnomord utanför Enköping

Publicerad 2017-08-06

Larmet om det misstänkta mordet inkom till polisen klockan 20.36 på lördagen. Kvinnan hittades av en anhörig död på en gård utanför utanför Enköping enligt medieuppgifter.

När polispatrullerna anlände till platsen upptäckte man att kvinnan hade skador på kroppen. Skadorna gjorde att polisen misstänkte att hon blivit utsatt för yttre våld.

Vid 23.20-tiden uppgav polisen att man gripit en person misstänkt för mordet. Den misstänkte, en man i 60-årsåldern, anhölls vid 01.44 under natten mot söndag.

– Jag kan inte gå in på några detaljer men han greps på en adress i Håbo kommun och har förts till polisstationen. Det är ett omfattande utredningsarbete som lett fram till gripandet, säger Christer Nordström till Aftonbladet.

Polisen vill inte uttala sig om vilken relation den mordmisstänkta mannen har till kvinnan, men säger att de inte är obekanta för varandra.
Permalänk    Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om Man mördade sin syster på gård utanför Enköping
< Visa nyare notiserVisa äldre notiser >ÄLDRE NOTISER